HomeДЕНЕШНАПолитикаРобин О`Нил: Диктирано име од Грција ќе го уништи македонскиот идентитет

Робин О`Нил: Диктирано име од Грција ќе го уништи македонскиот идентитет

Робин О`Нил поранешниот медијатор во спорот меѓу Македонија и Грција за ТВ Сонце изјави дека секој диктат за името ќе значи унуштување на македонскиот идентитет.

robin-onil

„Македонија треба да одбие каков било притисок за промена на името. Според меѓународното право, таа има право да го користи името што самата го избрала. Ако одредени лица во Македонија сега се залагаат за промена на името, кое име тие сакаат Македонија да го користи? Име избрано од Грција? Секое име диктирано од Грција ќе го уништи идентитетот на македонската нација и народ. Дали тоа го сака било кој Македонец“, порачува британскиот амасадор и поранешен медијатор во грчко-македонскиот спор Робин О`Нил.

Во интервјуто за „Гласот на народот“ британскиот дипломат се осврна и на Брегзит со тоа што Македонија без Велика Британија ќе изгуби значаен пријател во европските интеграции, но бидејќи тој процес ќе потрае неколку години се уште има простор за туркање на македонската агенда.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com