HomeАЈНШТАЈНИЈААтласРекорд: Германците го направија најдолгиот ролат од месо

Рекорд: Германците го направија најдолгиот ролат од месо

Во градот Улм на Дунав во јужниот дел на Германија, вчера беше направен најголиот ролат од месо „leberkaese“ во светот. Во Улм се наоѓа највисоката црква во светот „Улм Минстер“, па должината на ролатот е еднаква со нејзината висина од 161,53 метри.

За изработка на ролатот беа потрошени 1,2 тони месо. Ролатот првично беше долг 165 метри, но потоа едниот негов крај веше отсечен за да одговара на висината на камбанаријата на црквата. Локалното здружение на месари сакаше со овој чин да влезе во Гинисовата книга на рекорди, а приходите од продажбата на 13 илјади порции да бидат донирани на црквата.
leberkaese
„Leberkaese“ е вид на ролат од месо, кој традиционално се јаде во јужна Германија, Австрија и Швајцарија. Тој бил измислен од страна на личниот месар на баварскиот владетел Карл Теодор, кој изработувал колбаси од мелено говедско и свинско месо. Името „leberkaese“, кое се состои од германските зборови за црн дроб и сирење, е привидно, затоа што овој специјалитет не го соддржи ниту едното, ниту другото.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com