HomeДЕНЕШНАСветПротест на демократите во Конгресот поради законот за оружје

Протест на демократите во Конгресот поради законот за оружје

Демократите ја блокирале говорницата во Претставничкиот дом на американскиот Конгрес, барајќи освојување на закон за контрола на оружје, на што се противат републиканците. „Мораме да го преземеме подиумот во Конгресот додека не се преземаат акции“, изјави демократскиот конгресмен Џон Луис, пред десетина негови колеги да седнат на подот.

Акцијата следеше откако претседавајќи сакаше да прогласи пауза по повод празникот на 4 јули. Демократите поднеа неколку нацрт закони со цел да се намали вооруженото насилство, но ниту еден не помина во конгресот каде републиканците го сочинуваат мнозинството.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com