HomeДЕНЕШНАСветПредрегистрација за барателите на азил

Предрегистрација за барателите на азил

Од крајот на овој месец и официјално во Грција би требало да започне предрегистрацијата за барателите на азил, кои се наоѓаат во бегалските центри, а кои пристигнале во земјата пред 20 март и сакаат да поднесат барање за меѓународна заштита во Грција, соопшти Европската служба за поддршка на баратели на азил (ЕАСО).

Предрегиострацијата е прв чекор кој треба да се примени за да се дојде до меѓународна заштита во Грција, а може да доведе и до разгледување на барања за меѓународна заштита од страна на грчките власти и потенцијално признавање на корисниците на меѓународна заштита, или префрлање во друга држава членка на ЕУ согласно Даблинските одредби или планот за прераспределба.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com