HomeДЕНЕШНАПолитикаПреговорите во Пржино неизвесни, договор уште помалку

Преговорите во Пржино неизвесни, договор уште помалку

Претставници на политичките партии кои се дел од процесот „Пржино“ се уште не е потврдено дали ќе одржат нова рунда на преговори, додека пак за лидерска средба најверојатно воопшто и не станува збор бидејќи сите се далеку од конечен договор кој би го прифатиле и конечно спровеле на дело.

„Се надевам дека ќе се дојде до договор после вразумувањето на другите учесници во целиот овој процес, особено на ВМРО-ДПМНЕ“, соопшти Љупчо Николоски од СДСМ.

Досега дипломатите како Бејли и Орав известуваа дека партиите се речиси договорени за сите спорни прашања, но пречки и натаму има за реформите во МВР особено по предлогот на министерот да му се ограничат ингеренциите за кадровски одлуки, што за опозицијата е незаконски и незамисливо.

Секако, се смета дека тој што ќе раководи целосно со полицијата ќе има и најголема моќ на терен. Од владејачките партии засега нема никакви најави кои ќе бидат нивните следни потези во преговорите или пак за конкретен излез од оваа пат позиција.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com