HomeДЕНЕШНАСветПрва подморница на човечки погон!

Прва подморница на човечки погон!

Двајца Француски инжинери во петокот попладне тргнале преку Ламанш со подморница на педали, која сами ја проектирале и изградиле, објави нивниот тим. Нивното патување до 250 километри оддалеченото француско место Сен Мало ќе трае седум дена, до петок, 12 август.

Антоан Делафарг и Мишел де Лагар, љубители на спортот и природата, ќе се менуваат во управувањето на оваа подморница со помош на педали која плови со брзина од три километри на час, а како што велат таа може да заплови и до 100 километри под нивото на водата.

Нивниот подвиг е наречен „Риба Пилот“ и може да се следи на сајтот „MarineTraffic“ кој во реално време ја идентификува позициите и ги следи движењата на бродовите, а со самото тоа и двата брода кои ја следат оваа подморница.

Покрај спортско достигнување, цел на овие двајца инжинери е и да го истражат каналот Ламанш и целото тоа да го фотографираат.

Podmornica-1

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com