HomeДЕНЕШНАПолитикаПовлечена аболиција, ЕУ задоволна, сега преговори

Повлечена аболиција, ЕУ задоволна, сега преговори

Целосното повлекување на аболицијата од страна на претседателот Иванов е поздравена од страна на амбасадорите и институциите на ЕУ, па затоа сега се создава шанса за враќање на преговарачка маса и изнаоѓање на трајно и стабилно решение за излез од политичката криза.

maja kocijancic

„Ќе започнам со реакцијата на одлуката на претседателот Иванов, ја видовте и реакцијата на комесарот во која тој експлицитно ја поздрави одлуката за конечно да се повлечат сите помилувања, бидејќи очигледно ова е чекор што дозволува правдата повторно да се врати во нормален тек и Специјалниот обвинител да продолжи со работа. Но, очигледно многу време е загубено и сега е поитно од секогаш за политичките лидери да се вратат на маса за имплементација на договорот од Пржино на инклузивен принцип. Посебно за итни и кредибилни избори што мора да се спроведат за итните реформски приоритети и за земјата да се движи во вистинска насока, а тоа е кон владеење на правото и кон евроатлантскиот пат“, истакна Коцијанчиќ, а пренесе МИА.

Одвивањето на можните преговори ќе зависи и од волјата на граѓанските движења кои неумерно беа дел од секојдневните протести во изминатите денови и тие бескомпромисно ги поставија своите барања за излез од кризата, но се уште нема потврда дали ќе бидат прифатени од политичките лидери како рамноправни учесници во дијалогот.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com