HomeДЕНЕШНАСветПовеќе жени на управни функции во Шведска инаку казни за компаниите

Повеќе жени на управни функции во Шведска инаку казни за компаниите

Шведската Влада работи на изработка на закон со кој би можело да се наложат парични казни за фирмите во кои најмалку 40 отсто од местата во управните одбори не ги заземаат жени. „Немате 40 отсто жени во УО на компанијата? Казна од 520.000 евра“. Ова го изјави министерот за индустрија на Шведска Микаел Дамберг.

„Доколку биде одобрен, законот ќе влезе во статутарните книги веќе наредната година, а примената ќе почне во 2019 година“, објасни Дамберг. Со овој закон се предвидуваат парични казни во износ од 26.000 до 520.000 евра, во зависност од големината на компанијата.

Шведска е пионер во унапредување на улогата на жената во политиката, каде застапеноста на половите е речиси еднаква во владата и парламентот. Жените во моментов заземаат 32 отсто во управните одбори, што е далеку над просекот во ЕУ, којшто изнесува 23,3 отсто.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com