HomeАЈНШТАЈНИЈААрхеологија и ИсторијаОткриени остатоци од праисториска заедница од бронзеното време

Откриени остатоци од праисториска заедница од бронзеното време

Британските археолози на територијата на Кембрич пронашле остатоци од праисториска заедница од брозеното време стари околу 3.000 години, а локацијата каде биле пронајдени била наречена „Must Farm“. Се смет дека во ова наоѓалиште живеела заедница од околу 30 лица кои престојувале во девет или десет дрвени, округли куќи од багреми, трски и дрва, подигнати на столбови над водата, која изчезнала, како што стојат работите, поради пожар, за кој почетните истражувања покажуваат дека бил намерно предизвикан.

Nalaziste-f2

Ова наоѓалиште го добил и името „Британскиот Помпеј“ по градот кој се запалила вулканска ерупција и кој очигледно како и оваа ерупција ја доживеал истата судбина како и таа заедница на бронзеното време. Раководителот на оваа локација Марк Најт истакнува дека предметите кои неодамна биле откриени како остатоци од оваа заедница се уште микроскопски се испитувале.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com