HomeАЈНШТАЈНИЈАКосмосОгромен океан на Плутон се одмрзнува

Огромен океан на Плутон се одмрзнува

Новите податоци на НАСА потврдуваат дека на површината на Плутон има огромен воден океан кој се наоѓа под дебел слој на мраз, но во тек е процес на одмрзнување со што оваа најодалечена планета ќе има доста богат воден ресурс. Самиот состав на течноста под слојот на мраз се уште не може да се нарече вода бидејќи не се познати хемиските и можеби биолошките својства, но научниците се оптимисти.

На површината најверојатно има радиоактивни елементи кои ослободуваат енергија па без оглед на огромната одалеченост од Сонцето мразот може полека да се топи. Откако ќе се ослободи водата со испарување и кондезација може да се креира и атмосфера и понапредни климатолошки процеси.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com