HomeДЕНЕШНАРепубликаНов апарат на клиниката за онкологија ќе го подобри третманот на пациентите

Нов апарат на клиниката за онкологија ќе го подобри третманот на пациентите

Министерството за здравство набави нов КТ симулатор за Клиниката за радиотерапија и онкологија во Скопје со кој може дневно да се третираат до 12 пациенти и тој е замена за стариот апарат кој бил во употреба веќе десетина година, а имал капацитет за само 5 пациенти дневно.

Тодоров

„Во периодот од 2014 досега Министерство за здравство има вложено во набавка на нова и најсовремена опрема околу 15 милиони евра“, посочи министерот Тодоров.

Директорот на Клиниката за радиотерапија и онкологија Милан Ристески посочи дека со новата апаратура ќе бидат побрзи и посигурни во маркирање и третман на малигните заболувања.

Стариот апарат ќе биде пренасочен во болницата во Битола каде ќе продолжи да функционира.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com