HomeАЈНШТАЈНИЈАНови хемиски елементи ќе ги добијат имињата по Москва, Јапонија и Тенеси

Нови хемиски елементи ќе ги добијат имињата по Москва, Јапонија и Тенеси

Три неодамна откриени хемиски елементи ќе ги добијат имињата по Москва, Јапонија и Тенеси врз основа на препораки добиени од меѓунардното здружение на хемичари. За четврт нов елемент предложено е името на рускиот научник Јуриј Оганесијан, соопшти меѓународната унија за чиста и применета хемија која одлучува околу имињата на новите елементи.

Предложените имиња за јавна расправа се најчесто имиња на места и луѓе кои гии откриле овие хемиски елементи. Елементот 113 откриен во Јапонија, би требало да го добие името нихониум, по начинот на кој се изговара името на таа земја. Тоа е инаку првиот елемент откриен во некоја азиска земја.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com