HomeДЕНЕШНАРепубликаНа кое место се наоѓа Македонија според коефициентот на интелигенција?

На кое место се наоѓа Македонија според коефициентот на интелигенција?

Сајтот „ IQ Research“ направи ранг листа која ги прикажува државите со највисок и најнизок коефициент на интелигенција. Професорот по психологија Ричард Лин и Тату Ванханен, професор по политички науки од Велика Британија и Финска го прикажа резултатот од своето четири  годишно истражување. Тие студијата ја спровеле во 80 земји, а резултатите покажале дека постои врска помеѓу богатството и висината на коефициентот на интелигенција.

Самата веб страна пишува дека исражувањето предизвикало голем број на контроверзии,но дури и доколку не е целосно точно секако интересное да се погледне.

Првото место го зазема Хонг Конг со 108 бодови додека на последното место е Екваторијална Гвинеја со 59. Македонија има 91 бод и се наоѓа на 16. место, Хрватска и Босна и Херцеговина се задн нас со 90 поени со што се најдоа на 17. позиција, а Србија со 89 бодови се наоѓа на 18 место.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com