HomeДЕНЕШНАЕкономијаНајмногу слободни места за келнери и продавачи

Најмногу слободни места за келнери и продавачи

Во вториот квартал забележани се над 6000 слободни работни места, но речиси една третина се наменети за профили кои не носат голема заработка и бараат основни квалификации и вештини, а токму 2.398 се од групата на занимања „работници во услужни дејности и продажба“ кои во просек носат плата до 15.000 денари.

kelneri

 

Државниот завод за статистика објави дека стапката на слободни работни места во второто тримесечие од годинава изнесувала 1,38 проценти. Деловните субјекти кои имаат од 10 до 49 вработени имаат највисока стапка на слободни работни места, 1,88 проценти. Со највисока стапка на слободни работни места, 2,30 проценти, е Југоисточниот регион.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com