HomeАНТИСТРЕСПатувањеНајлиберална земја за пиво и цигари во ЕУ е Чешка

Најлиберална земја за пиво и цигари во ЕУ е Чешка

Ако сакате да уживате во нездрава храна, алкохол и цигари, одберете ја Чешка за дестинација. Вака може да звучи рекламата за земјата, ако се суди по резултатите на студијата на Институтот „Епицентар“, (Европски информативен центар за политика), што е независна иницијатива на шест водечки тинк-тенк организации од целата Европска унија, јави дописникот на МИА.

Според авторите на студијата, со истражувањето се потврди чешката репутација за „пристаниште на слободата“ и тоа пред се затоа што не го ограничува нудењето алкохол во рестораните, дозволува негово рекламирање, како и нудењето на електронски цигари. Чешка го заслужи првото место и благодарејќи на најголемата потрошувачка на пиво по глава на жител во светот, заради тоа што на овој „национален пијалок“ е воведен најмал данок.

Покрај Чешка, меѓу полибералните земји во пристапот до алкохол, цигари, електронски цигари и нездраво јадење и пиење се и Германија, Луксембург, Холандија, Словачка, Австрија и Бугарија. Спротивно на тоа, во првите седум, најмалку слободни земји во овој поглед, се Финска, Шведска, Велика Британија, Ирска, Унгарија, Грција и Литванија.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com