HomeАЈНШТАЈНИЈАКосмосНаучниците изненадени: Плутон е жива планета

Научниците изненадени: Плутон е жива планета

Најновите слики кои пристигнуваат од леталото „Нови хоризонти“ откриваат импресивен пејсаж од површината на најодалечената планета Плутон од кој се добива впечаток дека станува збор за активно и живо небесно тело.

Причината за тоа е прегледот на снимките од кои се гледаат големи замрзнати чистинки распоредени покрај темните планински врвови и нивното формирање е релативно ново, односно неколку милиони години за планета која постои над 3 милијарди години.

Интересно е што некои научниците Плутон не ја класифицираат како планета, но во секој случај ова далечно небесно тело и понатаму воодушевува со новите откритија.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com