HomeАЈНШТАЈНИЈАКолку долго би траело паѓањето по земјата?

Колку долго би траело паѓањето по земјата?

Неодамна на каналот „Life Noggin“ на „Youtube“ им било одговорено на сите оние кои некогаш се запрашале колку долго би траел падот по земјата, односно преку дупката која води до спротивната страна на планетата. Во триминутното видео на едноставен начин е објаснета физиката која би се случила при овој подвиг. За полесно да го објасни процесот на паѓање, „Life Noggin“ ја занемарува нееднаквата густина на земјата и постоењето на воздухот.

Во предвид било земено дејството на гравитацијата која не е иста во секоја точка на дупката, како и забрзувањето, кое, секако исто така не би било еднакво во секоја точка при паѓањето.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com