HomeДЕНЕШНАСветКина со ново архитектонско чудо

Кина со ново архитектонско чудо

Кина уште еднаш го потврди својот економски бум со изградбата на највисокиот и најдолгиот стаклен мост кој ги поврзува врвовите на две карпи во Џангџаџе кањонот со нагалено име Аватар поради снимањето на истоимениот филм. Со височина од 300 метри и должина од околу 430 метри, во моментов тој претставува највисок и најдолг стаклен мост на светот, а може да прими до 800 лица.

kina staklen most

Ова дело го проектираше израелскиот архитект Хаим Дотан, а турканиците во моментов се толку големи, што од време на време, заради многубројните посетители не е можно преку стаклото да се набљудува прекрасната околина.Освен прошетка, на туристите на располагање им стојат и банџи џампинг и зип-лајнинг.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com