HomeДЕНЕШНАПолитикаЗа уставноста на СЈО, Уставен ќе расправа во среда?

За уставноста на СЈО, Уставен ќе расправа во среда?

Уставниот суд ќе се произјасне за поднесената иницијатива за оценување на уставноста на Законот за Специјално јавно обвинителство. По 8 месеци чување во фиока предметот веќе е доделен кај судија известител. Можно е да се најде на дневен ред на седницата закажана за среда – јавува Телма.

Од СЈО велат дека нема основа Законот да се прогласи за неуставен.
„Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од соржината на незаконското следење на комуникациите постапува согласно Законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите и сметаме дека нашето постапување е во согласност со Уставот на Република Македонија, меѓународните договори ратификувани во согласност со Уставот и законите во Република Македонија“.

Законот за СЈО го оспоруваат претседателот на Светскиот македонски конгрес, Тодор Петров и Томе Тодоровски, адвокат од Свети Николе.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com