HomeДЕНЕШНАРегионЗа Рамазан „Света Софија“ ќе биде џамија

За Рамазан „Света Софија“ ќе биде џамија

Византискиот храм „Света Софија“ ќе биде претворен во џамија за време на 30 дена за време на Рамазан. Како што пишува „Дејли Сабах“, за време на Рамазан, од 6 јуни до 7 јули, секој ден во „Света Софија“ ќе се чита Куранот, а рецитацијата на исламските текстови ќе биде емитувана во живо на религиозната турска телевизија „ТРТ Дијнет“.

Турските медими соопштуваат дека Куранот ќе се чита како дел од утринската молитва. Храмот „Света Софија“ е вклучен во спискокот на свети културни наследства на УНЕСКО. Црквата е изградена пред шест века, а во 1453 година, кога Турците го заземале тогашен Константинопол, е претворена во џамија. Од 1935 година зградата на некогашна „Света Софија“ е музеј.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com