HomeАЈНШТАЈНИЈАКосмосЗа прв пат пронајдени органски компоненти на комета која можеби носи живот

За прв пат пронајдени органски компоненти на комета која можеби носи живот

Благодарение на сондата Розета која беше лансирана на кометата Чурјумов-Герасименко научниците за прв пат добија податоци за постоење на органски компоненти во нејзината гасовита облога кои се клучни за формирање на основни форми на живот.

На кометата се пронајдени остатоци од амино киселени и фосфор со што се поставува основа за потврда на дамнешните теории дека кометите кои содржат високо количество на мраз може да се клучни за ширење на живи организми низ вселената удирајќи се во планети каде има поволни атмосферски услови за нивно одржување и развивање.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com