HomeГИГА БАЈТСмартфонЕУ ќе бара казна од милијарди за Android монополот на Google

ЕУ ќе бара казна од милијарди за Android монополот на Google

Европската Унија поведе нова антимонополска постапка против Google кој на мобилниот оперативен систем Android однапред ги поставува своите сервиси и услуги како Maps, YouTube, Chrome, Play Store, Keep и останатите апликации за сметка на други конкуренти кои го немаат истиот пристап и можност за развој.

Google може да биде принуден да плати над 7 милијарди евра казна доколку се спроведе постапка во еден од европските судови, а ќе има рок од неколку месеци да даде одговор и образложение за своите политики на Android.

Извор: telefoni.mk

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com