HomeАНТИСТРЕСШтосноЕтничка група во Кина која се шиша еднаш во животот!

Етничка група во Кина која се шиша еднаш во животот!

Традиционално прање косе пред долазак пролећа

Припадниците на кинеската етничка група Јао својата коса ја шишаат еднаш во годината и најголем дел од својот живот ја носат под марама, а поради неверојатната должина на својата коса влегоа и во Гинисовата книга на рекорди. Нивната коса може да достигне должина од 2 до 3 метри, а за време на годишниот фестивал-традиционален настан кој се одржува секоја година во април и се слави доаѓањето на пролетта, се собираат на брегот на реката за да ги пуштат косите и да ги исперат во вода.

Косата во ова племе се чува долга цел живот, а жените обично ја шишаат само еднаш- кога ќе се омажат! Племето Јао влезе во гинисовата книга на рекорди како село со жители кои имаат најдолга коса во светот, а жителите на ова село веруваат дека долгата коса се поврзува со долговечноста, благосостојбата и добрата среќа за цело семејство. Начинот на кој жените на племето Јао ја носат косата зависи од нивниот статус. Млада, немажена жена ја прекрива косата со црн шал, мажена жена ја врзува во две плетенки, а мажена жена со деца  мора да ја замота косата со марама околу главата.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com