HomeДЕНЕШНАСветЕболата под контрола, вакцината се покажа ефикасна

Еболата под контрола, вакцината се покажа ефикасна

 

Од Светската здравствена организација соопштија дека 800 лица, кои може биле во контакт со 8 погодени од вирусот Ебола, се вакцинирани во јужниот дел на Гвинеја.

Вакцината која моментално е од експериментален карактер, последната недела биле применета во Гвинеја и Сиера Леоне, а воедно се покажала ефикасна во заштитата од вирусот Ебола.

Вакцинацијата има две нивоа – се третираат не само луѓето кои биле во контакт со болните од вирусот, но и пријатели и нивните семејства.

Инаку, минатата година во декември беше најавено дека Гвинеја е спасена од Ебола, но оттогашпа до сега се регистрирани осум случаи на болни, а седум од нив за завршиле фатално.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com