HomeДЕНЕШНАСветГрешка вредна 13 милијарди долари – Носачот на авиони „Џералд Форд“

Грешка вредна 13 милијарди долари – Носачот на авиони „Џералд Форд“

Американската морнарица две години чека да добие целосно оперативен носач на авиони „Џералд Форд“ кој и покрај вложените 13 милијарди долари не е подготвен за борбени сценарија.

Според извештајот на Мајкл Гилмор од одделот за оцена и евалуација на Министерството за одбрана, носачот „Џералд Форд“ има проблем со лансирање и слетување на авионите, канистрите со муниција лошо се движат, контролата на летање не е сигурна, а мерките за самоодбрана не се ефикасни.

Се додека овие системи не се подобрат носачот не може да влезе во активна употреба.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com