HomeДЕНЕШНАРепубликаГолем број странски туристи во изминатите месеци, еве кои биле најбројни

Голем број странски туристи во изминатите месеци, еве кои биле најбројни

Над 60.000 странски туристи ја посетиле Македонија во мај годинава. Најголемиот дел од нив 22.793 биле од Турција, 4.092 од Србија и 3.589 од Бугарија.

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на странските туристи во мај бележи раст од 5,1 отсто.

Вкупниот број туристи изнесува 86.234 во мај годинава кои оствариле 172.355 ноќевања. Најпосетени биле Скопје и езерските места.

Во периодот јануари-мај 2016 година, во однос на тој период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 11,1 отсто и тоа кај домашните туристи има зголемување за 12,5 отсто, а кај странските за 10,4 проценти.

Во периодот јануари-мај 2016 година, во однос на тој период од претходната година, бројот на ноќевањата е зголемен за 12,2 отсто и тоа кај домашните туристи има зголемување за 19,1 отсто, а кај странските има зголемување за 8 проценти.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com