HomeДЕНЕШНАПолитикаГолеми притисоци трпи УПОЗ за прекин на штрајкот

Големи притисоци трпи УПОЗ за прекин на штрајкот

Синдикатите на судските административци се пожали дека нивниот штрајк е под закана од судските власти и се прават притисоци за негово угушување.

– Бидејќи заклучокот од тој состанок кој се одржал во Судскиот совет нема печат, ни штембил, туку само потписи се поставува прашањето, дали истиот е законски и дали таквиот заклучок може да биде задолжителен за штрајкувачите бидејќи не е донесен од институција која е надлежна за судството. Во текот на денешниот ден во сите судови во Република Македонија се одржуваат колегиуми помеѓу претседателите на судовите и судиите. По завршувањето на колегиумите судиите ќе мораат да го спроведат заклучокот, а доколку судските службеници не ги работат постапките кои се наведени во заклучокот ќе добијат дисциплински постапки. Ваквата ситуација може да создаде конфликти помеѓу штрајкувачите и судиите, а штрајкувачите се се повеќе иритирани, денеска соопшти УПОЗ.

Според УПОЗ, ваквите постапки на претседателите на судовите се спротивни на членот 238 од Законот за работни односи.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com