HomeАЈНШТАЈНИЈААрхеологија и ИсторијаВо Босна пронајдена настарата и најголема камена топка

Во Босна пронајдена настарата и најголема камена топка

Археологот Семир Османагиќ од Босна и Херцеговина во околината на Зивидовце ја пронајде можеби една од најголемите камени топки во историјата со старост од најмалку 1500 години што асоцира на цивилизација пред доселбата на Словените на овие простори.

Засега откритието се споредува со „босанските пирамиди“ бидејќи нема голем број на официјално и научно потрдени факти, но во секој случак „босанската сфера“ како што е наречен новиот артефакт ќе привлече огромно внимание во светската јавност.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com