HomeДЕНЕШНАСветВлезот во Шенген зоната набрзо ќе се наплаќа

Влезот во Шенген зоната набрзо ќе се наплаќа

Со воведувањето на идниот Европски механизам за регистрирање на странски посетители (ЕТИАС), влезот во земјите-членки во Шенген зоната ќе почне да се наплаќа, а тоа ќе донесе од 500 милиони до две милијарди евра годишно.

На иницијатива на Франција и на Германија, Европската комисија се подготвува да воведе механизам за задолжителна регистрација. Предлогот е инспириран од американскиот систем ЕСТА, а тоа ќе се однесува на граѓаните од државите кои не се земји-членки на Европска унија, а не им се потребни визи за влез во Шенген зоната.

Граѓаните на земјите-членки на ЕУ ќе бидат поштедени од плаќање, во согласност со прописот за слободно движење.

Целта на проектот ЕТИАС, според иницијаторите е да се засили безбедноста на ЕУ, но неименувани извори тврдат дека и финансискиот аспект е важен, бидејќи проектот би можел да стане нов извор на приходи за ЕУ.

МИА

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com