HomeАЈНШТАЈНИЈААтласВидео: Нови откритија за интелегенцијата на враните

Видео: Нови откритија за интелегенцијата на враните

Научниците со нови откритија за враните. Според New Scientist, враните користат дополнителна алатка за полесно носење на други предмети, на пример, со помош на дрвено стапче пренесуваат метален орев. Научниците ги проучуваат враните на островите Нова Каледонија кои се наоѓаат на околу три илјади километри од источниот брег на Австралија.

Покрај тоа што се најпаметните птици, можат да решаваат проблеми на ниво на седумгодишно дете, тие прават сопствен алат и знаат дека нивото на водата ќе се подигне ако во неа фрлите камен или некој друг предмет, пренесува РТС.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com