HomeДЕНЕШНАРепубликаБразил ги укина визите за Македонците

Бразил ги укина визите за Македонците

Македонија и Бразил взаемно ги укинаа визите за бизнис и туристички патувања. Визната либерализација ќе почне да важи од 27 август, а ќе се однесува за престој до 90 дена во период од 180 денови.

Размената на дипломатските ноти со кои се дава ослободувањето од краткорочни визи меѓу Бразил и Македонија ја извршија бразилскиот шеф на дипломатијата Карлос Алберто Симас Магелиес и амбасадорот на Република Македонија во Бразил Ивица Боцевски.

Ваков договор за визно ослободување Македонија има со државите од Шенген зоната, од 19 декември 2009 година, со што без краткорочни визи слободно се патува во 25 земји- членки на ЕУ, како и трите држави Исланд, Норвешка и Швајцарија кои се дел од Шенгенот а не се во ЕУ. Македонските граѓани од 2013 година без краткорочни визи може да патуваат и во Украина. Бројот на држави за кои не се потребни никакви визи во македонскиот пасош е многу поголем.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com