HomeДЕНЕШНАСветБан Ки Мун: Би сакал идниот генерален секретар да биде жена

Бан Ки Мун: Би сакал идниот генерален секретар да биде жена

Генералниот сектретар на Обединети нации Бан Ки-мун изјави дека сака неговиот наследник да биде жена, што би било првпат од формирањето на Светската организација. Тој наведе дека за изборот на жена за генерален секретар на ОН ќе решава 15-члениот Совет за безбедност.

Досега за наследник на Бан кандидирани се шест мажи и пет жени.

– Има многу жени лидери во националните влади и други организации или во бизнисот, политиката, културата и други сфери. Нема причина да не биде така и во ОН, посочи Бан.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com