HomeДЕНЕШНАПолитикаАд Хок телото со првата казна – МРТ емитувала владини реклами

Ад Хок телото со првата казна – МРТ емитувала владини реклами

Ад кох телото за следење на медиумите во предизборниот период ја донесе својата прва одлука, односно поднесе предлог за изрекување на прекршочна казна за Првиот програмски сервис на Македонската радиотелевизија МРТ 1, поради емитување владини реклами.

„Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски медиуми, по поднесениот предлог од Привремената комисија за следење на медиумското претставување поднесе барање за поведување прекршочна постапка во која судот ќе изрече прекршочна санкција – опомена против Првиот телевизиски програмски сервис на Македонската радиотелевизија. Прекршувањето се состои во тоа што на програмата на МРТ 1, во периодот од 2 до 5 септември 2016 година, спротивно на член 75-д став 4 од Изборниот законик, се емитувани реклами финансирани од Буџетот на Република Македонија“, стои во соопштението од Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги.

Инаку, согласно договорот од 20 јули меѓу четирите политички партии, потписнички на Договорот од Пржино, од 2 септември за директор на Информативната програма на МРТ беше именувана новинарката, Санта Аргирова, на предлог на опозициската СДСМ.

Мета

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com